НАЧАЛО ЧЕРВЕНОТО ПОНИ КЪЩАТА МУЗЕЙ ГАЛЕРИЯ


БИОГРАФИЯ
 
ДРУГИТЕ ЗА НЕГО  


Само най-близките му знаят името Атанас Кръстев. Цяла България и Пловдив го познават като Начо Културата– човекът който построи и възроди Старинен Пловдив и го насели с духовете на писатели, поети, художници, артисти и музиканти. Прозвището Начо Културата е признанието на хората пред кмета, за когото в продължение на 32 години Стария град е призвание, страст, съдба и невеста.
Това обаче не е единственият му прякор. През 1964 год. на български език излиза разказът на Джон Стайнбек „Червеното пони”. Това име се харесва на големият български художник и приятел на Начо Димитър Киров и той започва да го нарича „червено пони” навсякъде. Прякорът не се задържа дълго, но дава име на първата частна галерия в Пловдив, основана от Начо Културата. Едно обърнато с главата надолу червено пони, направено в двора на къщата му през 1967 год. от Димитър Киров, съхранено и до днес като нейн символ и запазена марка.
Атанас Кръстев – Начо Културата е роден на 17.09.1922 год. в гр. Асеновград. Дипломира се задочно в юридическия факултет в София.
През 1954 год. започва работа в Пловдивската община като инспектор в отдел „Наука, изкуство и култура” – отдел свързан с управлението на Стария град, музеите в него, художествената галерия и групата на пловдивските художници.
От този момент уникалният комплекс става част от живота на човека наричан с любов от мнозина „Кмета на Стария Пловдив”.
През 1969 год. Атанас Кръстев създава и до 1986 год. ръководи Управление „Старинен Пловдив”. През този период с много ентусиазъм, стъпка по стъпка, се възстановява и развива архитектурно – историческият резерват.
За тези 32 години, до неговото пенсиониране се реставрират около 130 значими паметници на културата в Стария Пловдив, в областта на археологията и възрожденско жилищната и култова архитектура от национално и местно значение.
Атанас Кръстев е основният инициатор и радетел за разкриването, реставрирането и реконструкцията на Античния театър и Римския стадион.
Той е автор и организатор на националните камерни есенни изложби в Стария град, които стават ежегодни от 1970 год. Особено се гордее с изграждането на постоянните експозиции – музеи на забележителните български художници – Златю Бояджиев и Георги Божилов – Слона.
По негово време и благодарение на личното му участие, през 1979 год. Старият Пловдив е удостоен с Международната награда на Юнеско – златен медал – за изключителни заслуги по опазването и съхранението на европейската строителна култура.
За особени заслуги в областта на културата Атанас Кръстев е удостоен със звание „Заслужил деятел на културата” през 1974 год., орден „Кирил и Методий” I-ва степен и орден „Стара планина”.
Почетен гражданин е на град Пловдив.
Умира през 2003 година.

        

КОНТАКТИ:
Старинен Пловдив
ул. "Д-р Чомаков" 5А
тел.: 032 625 792
моб.: 0888 262 615
gallery@redpony-bg.com