НАЧАЛО ЧЕРВЕНОТО ПОНИ КЪЩАТА МУЗЕЙ ГАЛЕРИЯ


ИСТОРИЯ
 
ПЪРВИ ЕТАЖ  
ВТОРИ ЕТАЖ  


В центъра на архитектурно – историческия резерват Старинен Пловдив, на върха на Трихълмието, и в непосредствена близост до Небет тепе, елегантно се извисява тази ранновъзрожденска несиметрична къща, в момента паметник на културата.
Построена в края на 18 век, в късния несиметричен стил, запазил влиянието на средновековната, отворена към двора къща, сградата изглежда доста внушително. Двете й странични крила са оформени по различен начин. Едното, разположено към ул. „Д-р Чомаков” носи малък еркер „клюкарник”. Посредством отворения към същата улица вход, през голяма, уникална по своята конструкция дървена порта се влиза в обширна и богато аранжирана градина. Предната фасада, отворена към двора е оригинална, с еркерно надвесване, линеарно украсена и създава впечатление за свободно и артистично отношение към архитектурните детайли.
Сградата е двуетажна, издигната на 130кв.м. площ. И двата етажа имат еднаква планировка.
Малък портик, разположен на страничната фасада на къщата ни въвежда на първия етаж, където има голям салон заобиколен от 2 по-малки стаи, всички богато украсени с дърворезбовани тавани и врати, ажурни розетки и долапи. Една алафранга- богато изписана и разположена в центъра на големия салон придава празничен вид на интериора.
Вътрешно, вито стълбище води към просторен, затворен чардак на втория етаж, откъдето се открива великолепна панорамна гледка към града. Вторият етаж е с почти същото разпределение както първия, но е по-висок , светъл и еркерно изнесен към двора. Тук доминира голям остъклен хайет, от който гледката към града е удивителна и около който са разположени 2 стаи и баня. Таваните са великолепни, с богата дърворезба и сложна розета и приятно хармонират с геометричните орнаменти по вратите и долапите.
Всички стаи на двата етажа са обзаведени с автентични барокови мебели.
Цялостната реставрация на къшата е извършена в началото на 60-те години.

  
          
        

КОНТАКТИ:
Старинен Пловдив
ул. "Д-р Чомаков" 5А
тел.: 032 625 792
моб.: 0888 262 615
gallery@redpony-bg.com