НАЧАЛО ЧЕРВЕНОТО ПОНИ КЪЩАТА МУЗЕЙ ГАЛЕРИЯ


ИСТОРИЯ
 
АРХИВ  


ГАЛЕРИЯ „ЧЕРВЕНО ПОНИ”

Галерия „Червено пони” е основана през 1989 год. като първата частна художествена галерия в гр. Пловдив от Атанас Кръстев – Начо Културата.
Разположена е в уютния възрожденски двор на неговия дом, в центъра на Старинен Пловдив и до този момент работи като единствена по рода си в целия град галерия на открито.
От нейното основаване, до сега, в продължение на 19 години, галерия „Червено пони” е била любезен домакин за изявите на много известни български и чужди автори. В нея са излагали картини имена като Светлин Русев, Георги Божилов – Слона, Димитър Киров, Милко Божков, Стоян Цанев, Йоан Левиев, Свилен Блажев, Ангел Гешев, Андрей Даниел, Кольо Карамфилов, Йон Георгиу и много други.
Нейното уникално местоположение, както и голямата й популярност са я утвърдили като притегателен център за артистично и духовно общуване.
От три години в политиката на галерията е залегнал принципа тя да се отвори към най – младите художници– студентите от висшите художествени училища в страната.
Във тази връзка всяка година на 24 май в галерията се провежда национална студентска изложба – конкурс. Най-успешно представилият се автор получава наградата на фондация „Атанас Кръстев – Начо Културата”, както и възможност за самостоятелна изложба в галерията на следващата година.
Този конкурс се организира с идеална цел, за представянето и налагането на млади автори в творческия и художествен живот на страната и преминава при голям интерес от страна на многобройните талантливи и амбициозни участници в него.

  

КОНТАКТИ:
Старинен Пловдив
ул. "Д-р Чомаков" 5А
тел.: 032 625 792
моб.: 0888 262 615
gallery@redpony-bg.com